logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/07\/kupatilo-malo-ogledalo-lavabo.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/07\/preview\/kupatilo-malo-ogledalo-lavabo.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/07\/source\/kupatilo-malo-ogledalo-lavabo.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":936}}]

Par ideja za opremanje malih kupatila

31.07.2022 u 20:21

  • Praktični savjeti
  • 0

Funkcionalnost je prva i najvažnija stvar koju treba imati u vidu prilikom opremanja svakog kupatila. Čitav prostor, bilo da je u pitanju malo kupatilo ili kupatilo velike površine, treba odgovoriti zahtjevima osoba koje ga koriste. Pametno planiranje je neophodno, ukoliko želimo da nam u najintimnijem prostoru bude udobno. Stoga je bitno voditi računa o svakom detalju, kako se ne biste razočarali krajnjim ishodom uređenja kupatila.

Imate malo kupatilo koje želite preurediti, ali nemate ideju kako da to uradite? U nastavku teksta pročitajte koje su to stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom dizajniranja i šta je ono ključno što predstavlja potencijal koji vrijedi iskoristiti kada je u pitanju opremanje kupatila.

Ormarići po mjeri

Odlaganje stvari u malom kupatilu može biti veliki problem. Često se događa da je namještaj koji vam se sviđa i koje ste odabrali prevelik za vaš prostor. Stoga kao opciju razmotrite ormariće rađene po mjeri.

Preusmjerite vaš budžet na izradu funkcionalnih i lako uklopivih polica za skladištenje stvari. Ovim potezom ćete lakše riješiti pitanje nekog kuta u kupatilu koji niste mogli da popunite klasičnim namještajem standardnih dimenzija.

Ujedno, možete sami diktirati koliko pregrada želite, koliko visoko želite postaviti police i da li će se uređaji poput Candy mašine za sušenje veša naći unutar ormara ili van njega. Ukoliko se odlučite da aparat sakrijete unutar ormara, idealno bi bilo da mašinu za sušenje postavite na mašini za pranje veša. Ovo vam samo dodatno može uštedjeti prostor.

Osim toga, materijal, boja i dizajn opet zavise od vas i onoga što ste vi isplanirali kao idejno rješenje za kupatilo. Dubina ormarića ne mora biti standardna, dovoljno je da može zadovoljiti potrebe za odlaganjem pribora za ličnu higijenu, peškira, kupki i losiona ili korpe s prljavim vešom. Nemojte pretjerivati i popunjavati policama i ormarićima sve dijelove svog kupatila. Treba ostaviti dovoljno prostora između namještaja kako bi zidovi mogli disati, jer tako ćete spriječiti pojavu plijesni i vlage.

Vodite računa o linijama i obliku namještaja

Ne moramo se odreći dobro stilizovanog kupatila, čak iako je ono malih dimenzija. Pogrešno bi bilo da je namještaj u istoj boji kao i prostor i da se stapa sa njim - jednoličnost može dovesti do toga da se osoba koja provodi vrijeme u kupatilu osjeća neprijatno.

Ukoliko želite da vam namještaj bude pravih i svedenih linija, onda treba da iskoristite neki kontrast u dizajnu poda i zidova. Uvođenjem toplih nijansi za zidove ili razbijanjem monotonosti klasičnih bijelih pločica nekima u boji, možete stvoriti drugačiji i prijatniji prostor. Takođe, dobra opcija za kontrast je zidovima dati neki tamniji ton, dok će pod biti u svjetlo sivoj ili bijeloj boji.

Trudite se da raspored namještaja prati liniju prostora. Ukoliko nemate mjesta za kadu, nemojte potencirati i stvarati gužvu u kupatilu. Umjesto toga, postoje tuš kabine koje je lako uklopiti u bilo kojem kutu i koje su lakše za održavanje. Možete izabrati i jednostavniju varijantu, gdje ćete postaviti mliječno bijelo ili crno staklo koje će razdvajati toalet od djela za kupanje.

Ovo može biti zanimljivo, s obzirom da je u današnje vrijeme jako popularno pravljenje zona u prostorijama. Prirodni materijali, ali i detalji poput ukrasnih biljaka, mogu pomoći da se ublaži dizajn prostora.

Trikovi za vizuelno povećanje prostora

Postoji nekoliko odličnih trikova kako da stvorite vizuelni efekat povećanja prostora, a najbolji način za to u kupatilu jeste postavljanje velikih ogledala.

pexels-otmeno-kupatilo.jpg

Za ovu ideju potrebno vam je veliko odgledalo, najčešće ono koje se može postaviti na zidu i biti od poda do plafona. Zato još prilikom planiranja ostavite prostor za ogledalo, tako da može dati refleksiju na pod i zidove. Uz to, gledajte da postavite ogledalo tako da postignete efekat da je plafon znatno viši. Tako možete “prevariti oko” i učiniti da prostor ne djeluje klaustrofobično.

Ogledala postavite uvijek tako da budu nasuprot prozora ili pored njega, kako bi mogla da prikupe prirodnu svjetlost koja je neophodna za mala kupatila.

Osvjetljenje je takođe bitno

Ukoliko imate izvor dnevne svjetlosti u vašem kupatilu, sigurno shvatate kolika je to prednost. Uskim i skučenim prostorima lakše je pronaći pogodan dizajn, ukoliko postoji prozor u njima. Ako imate mogućnost, dobro je investirati u proširenje staklenih površina, što će samo doprinijeti kvalitetu prostora.

Birajte da pločice budu glatke i velikih površina tako da odbijaju svjetlost, čineći pritom da kupatilo izgleda što prostranije. Koristeći bijelu boju i minimalistički stil, možete skrenuti pažnju na unutrašnjost, te će se svjetlost bolje reflektovati. Ujedno, jednostavni materijali i čiste boje mogu vam pomoći u održavanju prostorije.

Ukoliko nemate prirodno osvjetljenje u vašem kupatilu, potrebno je osigurati dovoljno kvalitetnog vještačkog svjetla, koje neće smetati vašem oku i koje će takođe vizuelno proširiti prostor. LED svjetla mogu pomoći tako što ćete ih postaviti iznad umivaonika ili na plafonu. Takođe, možete kupiti ogledala koja svjetle, što će doprineti da vaš prostor dobije upečatljiv i moderan izgled.

Nije na odmet pronaći i neke nesvakidašnje svjetiljke za kupatilo. Razni žičani oblici mogu dati zanimljiv ton cjelokupnoj slici vašeg kupatila, potvrđujući tako da veličina prostorije nije presudna za njen stil.

Pri uređenju svog malog kupatila imajte na umu sve gore navedene savjete. Neka vam oni služe kao smjernica da što bolje iskoristite prostor. Tako možete stvoriti svoju oazu mira i jedno prijatno i jedinstveno okruženje.

kupatilo

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

  • 0
loading ...