logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/havarisan-stari-automobil.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/preview\/havarisan-stari-automobil.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/source\/havarisan-stari-automobil.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":800}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/stari-auto.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/preview\/stari-auto.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/source\/stari-auto.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":800}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/stari-automobil-oldtajmer.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/preview\/stari-automobil-oldtajmer.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/03\/source\/stari-automobil-oldtajmer.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":800}}]

Šta sve možete uraditi sa starim automobilom?

13.03.2023 u 13:45

  • Praktični savjeti
  • 0

Ako ste u situaciji da imate stari automobil koji vam više nije potreban, možda se pitate šta je najpraktičnije uraditi sa njim?

Odgovor će naravno zavisiti od više faktora - da li je automobil u voznom stanju, da li su njegovi dijelovi upotrebljivi, kolika je pređena kilometraža, da li je auto havarisan i slično.

S tim u vezi, u narednim redovima smo se pozabavili opcijama koje možete uzeti u obzir, a koje će vam pomoći da se riješite starog vozila - stoga pročitajte naš tekst do kraja!

#1 Prodaja starog automobila - otkup kao najpouzdanija opcija

Jedna od najboljih opcija za stari automobil je - pogodili ste, da ga prodate.

Iako ste vjerovatno stava da vaš stari automobil nema vrijednost, postoji mnogo ljudi koji su zainteresovani za kupovinu vozila starijih od 10 godina. Brojne online platforme i agencije za prodaju vozila vam mogu pomoći da pronađete kupca za vaš auto.

Pouzdani otkup vozila je moguć čak iako imate havarisan automobil starijeg datuma, sa značajnom kilometražom, a ovaj potez će vam pomoći i da nadoknadite finansijski trošak.

Iako procedura otkupa vozila djeluje krajnje jednostavno, mi ćemo vam predstaviti kupoprodajni proces kako biste imali cjelokupnu sliku.

Nakon što odaberete i kontaktirate agenciju koja vrši otkup automobila, od vas će se tražiti da dostavite osnovne informacije o svom vozilu.

Ove informacije se odnose na godište vozila, brend i konkretan model vašeg automobila, potom kubikažu, pređenu kilometražu, jačinu motora, tip goriva (da li auto ide na dizel, benzin ili oba), da li je ugrađen manuelni mjenjač ili automatik i konačno - u kakvom je trenutnom stanju automobil.

Nakon što ste dostavili podatke, slijedi dogovaranje mjesta i vremena nalaženja, kako bi agent izašao na teren i izvršio procjenu vrijednosti auta. Najzad, ponudiće vam cijenu, a ukoliko ste zadovoljni sa ponudom - uručuje se dogovorena suma u kešu, a agent odvozi vozilo o svom trošku.

#2 Popravite stari automobil - kada vrijedi da popravite stari automobil?

Ako se odlučite da zadržite svoj stari automobil, možda će biti potrebno da ga popravite.

Popravke mogu koštati, ali ukoliko ste prijethodno uložili vrijeme i novac u vaš automobil, ovo može biti isplativija opcija nego prodaja vozila. Izuzetak je naravno ukoliko posjedujete teško havarisan automobil, jer je u tom slučaju situacija malo drugačija.

Pojedini individualni auto-dijelovi, koji su pretrpjeli značajnu štetu ili su u potpunosti uništeni (kao na primjer motor), mogu koštati koliko i ⅔  prvobitno uplaćene sume za cijeli automobil - te popravka nije najisplatljivije finansijsko rješenje.

Zasebni dijelovi auta koje je možete prodati su, pored motora, katalizator, gume i sistem za klimatizaciju (naročito kompresor i kondenzator).

Pri izboru servisa i popravke, važno je uzeti u obzir koliko će koštati sve prepravke i da li će vaš automobil imati vrijednost nakon što one budu završene. Ako je popravka previše skupa, možda bi bilo bolje da razmislite o prodaji vašeg starog automobila.

Izvršite i samostalnu procjenu vozila

Prije nego što razriješite dilemu “da li prodati ili zadržati automobil?”, naš savjet jeste da i sami izvršite procjenu stanja vašeg vozila.

Ne bi bilo loše da pretražite internet i istražite koje su to sve specifikacije vašeg konkretnog modela, kao i koje su trenutno aktuelne cijene na tržištu.

Takođe, ne bi bilo loše i da pogledate katalošku cijenu - iako se nećete njome voditi prilikom određivanja prodajne cijene, ona je odlična polazna tačka.

Naravno, za katalošku cijenu auta u Bosni i Hercegovini je zadužen Auto-Moto Savez Bosne i Hercegovine.

#3 Reciklirajte stari automobil - povratite novac

Recikliranje starog automobila je još jedna opcija koju možete uzeti u obzir.

Recikliranje ne samo da je dobro za okolinu, već možete i dobiti novac za otpad. U zavisnosti od starosti vašeg automobila i stanja u kojem se nalazi, možete dobiti nekoliko stotina evra od reciklaže. Postoje mnoge firme koje se bave reciklažom automobila, a koje će vam pomoći da reciklirate vaše vozilo.

Dodatna opcija jeste mogućnost prodaje vozila na kilo, gdje je cijena fiksna i određuje se isključivo na osnovu težine automobila.

#4 Poklonite stari automobil članu porodice ili prijatelju

Ako vaš stari automobil još uvijek funkcioniše, možda postoji neko ko će ga cijeniti.

Možete razmisliti o darivanju vašeg starog automobila prijateljima, članovima porodice ili dobrotvornim organizacijama. Ako se odlučite za ovu opciju, pobrinite se da je automobil ispravan i da će on biti u stanju da se prenese na novog vlasnika.

Nadamo se da vam je naš blog tekst bio zanimljiv, koliko i relevantan, te da smo uspjeli da vam pružimo korisne savjete u vezi prodaje vašeg starog automobila - pratite naš sajt za još sličnih savjeta!

 

 

STARI AUTOMOBIL

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

  • 0
loading ...